• 83-314 Somonino, Ostrzyce, Ul. Droga Kaszubska 8A
  • Rezerwacje:
  • +48 (58) 684 18 77
  • recepcja@ustolema.pl

Menu Weselne Kaszubskie

OBIAD:
 Wiejski rosół z perliczki z lanymi kluseczkami
 Kaszubskie frékasë– gotowany kurczak podany na ryżu, z białym sosem z rodzynkami i agrestem
 Ziemniaki z zieleniną, Sos pieczeniowy
 Talarki lub  Zasmażóné bùlwë /ziemniaki zapiekane z boczkiem/

Mięsa /sześć do wyboru, cztery porcje/osoba/:
 Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną, podana na modrej kapuście
 Karbónada /schab z kością/ z grillowanymi pieczarkami
 Szmùrowóné swiné miãso /pieczeń z karkówki/ w sosie myśliwskim
 Pieczona szynka z sosem żurawinowo – chrzanowym
 Pierś z indyka w sosie z grzybów leśnych
 Rolada z polędwiczki wieprzowej z brokułem i grzybkiem
 Rolada z kury wiejskiej faszerowana wątróbką
 Roladki wieprzowe w stylu kaszubskim w sosie grzybowym
 Kieszeń wieprzowa nadziewana szynką i serem wędzonym
 Tradycyjny kotlet de’volaille z masełkiem i pietruszką
 Zawijaniec wieprzowy z serem otulony boczkiem
 Zrazy wołowe tradycyjne
 Piekły Pòmùchel /dorsz saute/
 Lëniôk pò kaszëbskù /lin w sosie koperkowym/

Surówki /trzy do wyboru /:
 Buraczki z jabłkiem  Kapusta biała a’la Colesław
 Kapusta pekińska  Seler z rodzynkami
 Por z brzoskwinią  Surówka z marchewki
 Mizeria z ogórka  Wiosenna z sałaty lodowej

Jarzyny gotowane /dwa do wyboru/:
 Groszek z marchewką  Kalafior / Brokuły
 Fasolka szparagowa  Jarzyny mix

Deser:
 Lody z bitą śmietaną, owocami i musem truskawkowym
 Cytrónszpajza /legumina cytrynowa/ – w formie bufetu 50%
 Domowy kisiel owocowy z sosem waniliowym /w formie bufetu/ 50%
 Kawa, herbata /w formie bufetu/  Ciasto /dostarczone przez Parę Młodą/

KOLACJA ZIMNA:
 Deska wędlin i serów: wędliny, sery, kabanosy, polska, boczek faszerowany
 Półmisek przekąsek Stolëma : pasztet wyborny z musem z owoców leśnych,
szaszłyczki z mozzarelli, jajko przepiórcze z łososiem wędzonym
 Duet śledziowy: śledzik po kaszubsku ze smażoną cebulką oraz smażony w zalewie octowej
 Chleb wiejski z smalcem z skwarkami i ogórkiem kwaszonym
 Pstrąg łososiowy w wiśniowej galarecie
 Patera pstrąga i łososia wędzonego
 Sałatka z spieczoną piersią z gęsi lub  Medaliony w sosie serowym na sałacie
 Rolada z morelą i żurawiną lub  Karkówka w sosie borowikowym
 Różki z szynki z musem chrzanowym lub  Sałatka jarzynowa w wiejskiej szynce
 Zawijańce z tortilli w dwóch smakach lub  Tymbaliki drobiowe w winnej galarecie
 Pieczywo mieszane, Masło

KOLACJA CIEPŁA:
 Pomuchel /dorsz/ zapiekany z boczkiem lub  Łosoś pieczony na sosie jarskim
 Gòlónka w kwasny kapùsce lub  Gołąbki z kaszą gryczaną z sosem grzybowym
 Pierogi z śliwką i gęsiną podane z sosem kurkowym
 Żurek na kiełbasie lub  Bogracz lub  Kwasnô na kwaśnym mlékù
 Barszcz czysty z pasztecikiem z klopsikami drobiowymi

Wieczerzô bogatô, noc rogatô.

OFERTA WESELNA KASZUBSKA 2019

83-314 Somonino, Ostrzyce
Ul. Droga Kaszubska 8A

+48 (58) 684 18 77

recepcja@ustolema.pl

Napisz do nas
Newsletter