• 83-314 Somonino, Ostrzyce, Ul. Droga Kaszubska 8A
  • Rezerwacje:
  • +48 (58) 684 18 77
  • recepcja@ustolema.pl

Menu Weselne Kaszubskie

MENU KASZUBSKIE

Obiad
 Wiejski rosół z perliczki z lanymi kluseczkami
 Kaszubskie frékasë– gotowany kurczak podany na ryżu, z białym sosem z rodzynkami i agrestem
 Ziemniaki z zieleniną, Sos pieczeniowy  Zasmażóné bùlwë /ziemniaki zapiekane z boczkiem/
 Talarki lub  Frytki

Mięsa /sześć do wyboru, cztery porcje/osoba/:
 Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną, podana na modrej kapuście
 Karbónada /schab z kością/ z grillowanymi pieczarkami
 Szmùrowóné swiné miãso /pieczeń z karkówki/ w sosie myśliwskim
 Pieczona szynka z sosem żurawinowo – chrzanowym
 Pierś z indyka w sosie z grzybów leśnych
 Rolada z polędwiczki wieprzowej z brokułem i grzybkiem
 Roladki wieprzowe w stylu kaszubskim w sosie grzybowym
 Kieszeń wieprzowa nadziewana szynką i serem wędzonym
 Tradycyjny kotlet de’volaille z masełkiem i pietruszką
 Zawijaniec wieprzowy z serem otulony boczkiem
 Sznycel drobiowy nadziewany szynką i serem wędzonym
 Kieszeń drobiowa z mozzarellą, pomidorkami i nutką pesto
 Zrazy wołowe tradycyjne
 Piekły Pòmùchel /dorsz saute/
 Lëniôk pò kaszëbskù /lin w sosie koperkowym/

Surówki /trzy do wyboru/:
 Buraczki z jabłkiem  Kapusta biała a’la Colesław
 Kapusta pekińska  Seler z rodzynkami
 Por z brzoskwinią  Surówka z marchewki
 Kapusta biała  Wiosenna z sałaty lodowej
Jarzyny gotowane /dwa do wyboru/
 Groszek z marchewką  Kalafior / Brokuły
 Fasolka szparagowa  Jarzyny mix

Deser
 Lody z bitą śmietaną, owocami i musem truskawkowym
 Cytrónszpajza /legumina cytrynowa/ – w formie bufetu 50%
 Kawa, herbata /w formie bufetu/  Ciasto /dostarczone przez Parę Młodą/

Kolacja zimna:
 Deska wędlin wiejskich i serów: wędliny, sery, kabanosy, polska, boczek faszerowany
 Półmisek przekąsek Stolëma : pasztet wyborny z musem z owoców leśnych,
szaszłyczki z mozzarelli, jajko przepiórcze z łososiem wędzonym
 Duet śledziowy: śledzik po kaszubsku ze smażoną cebulką oraz tatar śledziowy na pieczywie
 Pstrąg łososiowy w cytrynowej galarecie
 Pstrąg wędzony w duecie z łososiem wędzonym
 Medaliony z boczkiem w sosie serowym na sałacie lub  Sałatka z pieczoną kaczką z granatem
 Rolada z wątróbką i sosem żurawinowym lub  Karkówka z sosem tatarskim
 Sałatka brokułowa z fetą i sosem czosnkowym lub  Sałatka jarzynowa w wiejskiej szynce
 Zawijańce z tortilli w dwóch smakach lub  Tymbaliki drobiowe z warzywami
 Chleb wiejski z smalcem z skwarkami i śliwką, podany z ogórkiem kwaszonym
 Pieczywo mieszane, Masło

Kolacja ciepła:
 Pomuchel /dorsz/ zapiekany z boczkiem lub  Łosoś pieczony na sosie prowansalskim
 Goloneczki pieczone podane na kapuści lub  Gołąbki z sosem grzybowym
 Pierogi z śliwką i gęsiną podane z sosem kurkowym / pieczarka faszerowana mięsem (pół na pół)
 Polewka kaszubska z kuleczkami drobiowymi lub  Bogracz z kluseczkami
 Barszcz czysty z pasztecikiem z mięsem lub kapustą

OFERTA WESELNA 2024

83-314 Somonino, Ostrzyce
Ul. Droga Kaszubska 8A

+48 (58) 684 18 77

recepcja@ustolema.pl

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymać ekskluzywne zniżki i informacje o promocjach.